تعمیر چیلر جذبی
چیلر در واقع دستگاهی است که بر اساس سیکل تبرید تراکم بخار یا جذبی حرارت را از مایع یا همان آب می زداید. توجه داشته باشید که این مایع برای خنک کاری دستگاه یا هوا استفاده می شود و معمولا به صورت سیکل درون یک مبدل جریان دارد. چیلرها انواع مختلفی دارند که هر کدام دارای مزایا و معایب خاصی می باشند و نحوه نگهداری و تعمیر آنها نیز با یکدیگر تفاوت دارد. در ادامه به صورت مختصر به انواع چیلر و نحوه نگهداری و تعمیر چیلر جذبی اشاره خواهیم داشت.
فهرست
انواع چیلر
به صورت کلی چیلرها از نظر داشتن کمپرسور یا نداشتن آن به دو گروه چیلر تراکمی و چیلر جذبی تقسیم می شوند. چیلر تراکمی به وسیله انرژی الکتریکی یا برق کار می کند و طرز کار چیلر جذبی با استفاده از انرژی حرارتی است. همین مسئله موجب محبوبیت چیلرهای جذبی شده است.
چیلرهای تراکمی بر اساس نوع کندانسور خود به دو دسته هوا خنک و آب خنک و بر اساس نوع اواپراتور به چیلرهای فن کویل دار و یا پکیج های سقفی تقسیم می شوند.
مزایای چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی
چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی دارای مزایایی هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم داشت.
- چیلرهای جذبی به جای استفاده از برق از انرژی حرارتی برای ایجاد سرما استفاده می کنند. به همین دلیل مصرف برق آنها در مقایسه با چیلرهای تراکمی به طور چشمگیری کمتر است.
- چیلرهای جذبی در مقایسه با چیلرهای تراکمی قطعات متحرک کمتری دارند و پمپ های مورد استفاده در آن ماهیت چرخشی دارند. به همین دلیل میزان خرابی چیلرهای جذبی کمتر است.
- صدا و لرزش چیلرهای جذبی به مراتب کمتر از چیلرهای تراکمی است.
انواع چیلر جذبی
چیلرهای جذبی خود به تنهایی دارای انواع مختلفی است. در ادامه هر یک را به صورت مختصر مورد بررسی قرار می دهیم.
گروه تک اثره (Single effect)
چیلرهای تک اثره نیز به سه دسته چیلرهای تک اثره با تغذیه بخار، تک اثره با تغذیه آب داغ ( دمای بالای ۱۰۰ درجه سانتیگراد)، تک اثره با تغذیه آب گرم ( دمای زیر۱۰۰ درجه سانتیگراد) تقسیم می شوند. البته نحوه کار آنها با هم مشابه است و همه دارای حداقل یک مولد حرارتی هستند.
گروه دو اثره (Double effect)
چیلرهای دو اثره به دو گروه تجزیه با بخار و دو اثره با شعله مستقیم دسته بندی می شوند. این چیلرها در واقع از نسل جدید چیلرهای جذبی به شمار می روند و دارای سیکل تبرید کاملتری در مقایسه با چیلرهای جذبی تک اثره هستند.
نحوه کار چیلر جذبی
در بخش جذب کننده چیلرهای جذبی بخار آب به وسیله لیتیوم بروماید غلیظ جذب می شود. در بخش مولد حرارتی آن نیز آب بر اثر حرارت تبدیل به بخار می شود. دقت داشته باشید که بخار آب در کندانسور به حالت مایع تبدیل می شود. سپس در خنک کننده مجددا به بخار تبدیل می شود.
این سیستم گرمای درون خود را از محیط خنک کننده می گیرد که موجب ایجاد برودت می شود. پس از آن بخار آب تولید شده در خنککننده به جذب کننده منتقل می شود. در واقع این چرخه مدام در حال تکرار است.
نکاتی در مورد نگهداری صحیح از چیلر جذبی
در ادامه به مواردی اشاره خواهیم داشت که شما باید هر 15 روز آنها را چک کنید:
- بازدید تسمه پروانه و تعویض به موقع آن در صورت معیوب بودن
- بازدید یاتاقان ها و گریس کاری آنها در صورت لزوم
- بازدید از نازل ها و صافی خروجی و تمیز کردن آنها در صورت وجود گرفتگی
- بازدید از میزان روغن کمپرسور (سطح روغن روغن در زمان کار نباید پایینتر از مقدار استاندارد باشد.)
- بازدید مقدار گاز سیستم در صورت مشاهده قطع و وصل شدن مکرر کمپرسور (شارژ گاز باید توسط افراد متخصص صورت بگیرد)
- تست مدارات گاز برای اطمینان از عدم وجود نشتی
- بازدید از سربندی های کابل در همه قسمت ها
مواردی که در ابتدای هر فصل باید مورد بررسی قرار دهید!
موارد زیر را باید در ابتدای هر فصلی که می خواهید از چیلر استفاده کنید، رعایت فرمایید.
- 48 ساعت پیش از راه اندازی چیلر باید سه فاز اصلی تابلو برق را وصل کنید. سپس برای گرم شدن روغن کمپرسور باید کلید گرمکن روغن کمپرسور را در حالت روشن قرار دهید.
- عمل رسوب گیری کندانسور را با مواد گچ زا انجام دهید.
- در صورت کثیف بودن روغن کمپرسور آن را عوض کرده و همزمان فیلتر روغن را سرویس کنید.
- سیستم گاز چیلر را از حالت PUMP DOWN خارج کرده و همه شیرهای کمپرسور را بررسی کنید.
- برای اطمینان از عدم وجود نشتی باید مدارات گاز را مورد بررسی قرار دهید. دقت داشته باشید که اگر نشتی وجود داشته باشد، گاز فریون دستگاه کسر شده و باید برای برطرف نمودن نشتی و تعویض فیلتر درایر و شارژ گاز اقدام فرمایید.
- کرکره های سیستم را با آب شست و شو دهید.
- برای تعویض فیلتر درایر به موقع اقدام کنید.
- حتما باید صافی بخش خروج آب از برج را تمیز کنید.
- گریس کاری یاتاقان های بادزن را فراموش نکنید.
- در صورت نیاز صافی پمپ ها را تمیز کنید.
سرویس دوره ای چیلر جذبی
سرویس و تعمیر چیلر جذبی حتما باید توسط سرویس کار مجرب و حرفه ای صورت بگیرد. در غیر این صورت امکان بروز مشکل و خرابی در آن وجود دارد. همچنین در نظر داشته باشید که اگر به صورت سالانه و یا دوره ای چیلر مورد بازدید قرار نگیرد، دچار مشکلات پیچیده ای می شود و خسارت و هزینه های زیادی را به شما تحمیل می کند.
برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی بهتر است پیش از خراب شدن چیلر، برای سرویس و تعمیر چیلر اقدام کنید.
تعمیر و نگهداری چیلر جذبی
یکی از مهم ترین کارهایی که برای عملکرد بهتر چیلر باید به آن دقت داشته باشید، تعمیر و نگهداری درست و به موقع است. دقت داشته باشید که با خراب شدن یک قطعه روی عملکرد کل دستگاه تاثیر مستقیم می گذارد و کارایی آن را کاهش می دهد.
نگهداری درست و تعمیر چیلر جذبی یکی از دغدغه های افرادی است که در ساختمان خود از این دستگاه استفاده می کنند. اگر شما هم با این مشکل دست و پنجه نرم می کنید، توصیه می کنیم با کارشناسان کهربا تهویه در ارتباط باشید.
جمع بندی
یکی از رایج ترین علل بروز مشکل در چیلرهای جذبی کم و یا زیاد بودن مقدار شارژ گاز آن است. دقت داشته باشید که این ماده در میزان سرمادهی دستگاه تاثیر بسزایی دارد. به همین دلیل باید در زمان سرویس چیلر میزان شارژ گاز توسط یک سرویس کار مجرب بررسی شود. برای سرویس و تعمیر چیلر می توانید با کارشناسان و سرویس کاران کهربا تهویه در ارتباط باشید.
سوالات متداول
آیا کم و یا زیاد بودن میزان شارژ گاز چیلر باعث بروز مشکل می شود؟
بله، یکی از رایج ترین علل بروز مشکل در این سیستم کم و یا زیاد بودن مقدار شارژ گاز می باشد.
آیا میزان شارژ گاز روی میزان سرمادهی چیلر تاثیر دارد؟
بله؛ مقدار شارژ گاز چیلر روی سرمادهی آن تاثیر مستقیم دارد.